Friss topikok

HTML

EP

Minden ami az EP-ben történik. Bizottságok, felszólalások, képviselők. Csakis amit fontosnak találok/találunk megemlíteni, elemezni.

Archívum

Linkblog

Európa az Alzheimer-kór ellen

2009.07.23. 20:49 | Kamee | Szólj hozzá!

Az EU tagállamai összehangolják az Alzheimer-kór és a demencia más formái ellen tett erőfeszítéseiket.

Húsz ország vesz részt abban az Alzheimer-kór és más demenciák vizsgálatával foglalkozó kísérleti projektben, amely az európai kutatás területén bevezetni kívánt új közelítésmód próbája is egyben.

A Bizottság által tavaly körvonalazott javaslatok azt szorgalmazzák, hogy az uniós országok egyesítsék kutatásra szánt forrásaikat. Így elkerülhetik, hogy ugyanazokat a tevékenységeket egyszerre több helyen elvégezzék feleslegesen, és így jelentős pénzösszegeket takaríthatnak meg. Ma Európában a kutatásra szánt közpénzek 85%-át olyan projektek finanszírozására fordítják, melyek teljes mértékben tagállami keretek között valósulnak meg. (Teljes cikk itt.)

Ez igen szépen hangzik, hiszen öregedő Európánkban a demencia sok "áldozatot" követel, és ahogy az átlagéletkor növekszik, ezen esetek százalékos aránya is úgy növekszik. Egy kis utánajárással kiszámolható, hogy az EU az ehhez kapcsolatos projektekre kb. 80 millió eurót (22 milliárd forintot) szán. Persze ezzel kapcsolatban felmerül, hogy melyik tagország mennyi pénzzel is támogatja a projekteket? Miért csak húsz ország vesz részt benne? De a legfontosabb kérdés, hogy ezekben a projektekben miért vesznek részt Európán kívüli egyetemek (pl. University of Haifa, Izrael), cégek (D-PHARM Ltd., Izrael)? Hozzájárulnak egyáltalán az EU-s költségekhez? Csak nem nagyobb a demencia esélye vérfertőzés esetén, és szüksége van az Európán kívüli országoknak ingyenes kutatási lehetőségekre ezügyben?

Remélhetőleg a kutatások eredményre vezetnek, és megmenthetőek az olyan demenciában szenvedő egyedek is, mint a "szefárd zsidózó" Csurka, vagy az alzheimer-kór gyanús Draskovics, persze inkább nagypapámat féltem, hiszen másik világháborús hősként joga van békében és épp ésszel eltávozni közülünk, ha itt lesz az ideje. Na nem, mintha olyan nagy kár lenne a veszteségük Magyarország számára, (és itt nem nagypapámra gondolok,) inkább csak azt jelzem ezzel, hogy kísérleti alanyban nem szenvedünk hiányt.

A bejegyzés trackback címe:

https://epszubjektiv.blog.hu/api/trackback/id/tr751263734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása